דף הבית >> מאמרים >> הדרכת הורים >> איך שומרים על סדר יום בחגים
איך שומרים על סדר יום בחגים

יש לי יום יום חג, יש לי חג יום יום, הללויה?

 
"עד שסוף סוף הבן שלי התרגל לגן ... הוא כבר לא בוכה בבקרים כשאני עוזבת אותו. פתאום- שוב חופש ארוך? אני לא רוצה לחשוב מה יקרה בעוד שבועיים, הכל יתחיל מחדש." אמרה לי אם מבולבלת ומיואשת. ומה אמרתי לה? שהיא צודקת!
 
אנסה לעשות קצת סדר בבלגן. 
 
גם בחופשת הפסח וגם בחגי תשרי, מתחיל לו "מיני" חופש גדול, שגם בו יש לשמור על גבולות, סדר יום וכן להכין את הילדים לחזרה למסגרת הלימודית. הנה כמה עצות ורעיונות (בעיקר לילדים בגיל הרך ובית הספר היסודי): 
 
ראשית, יש להכין ולשוחח עם ילדיכם על החופש הקרב ובא. יש להבהיר ולהסביר להם (ועם הקטנים יותר - כמה וכמה פעמים), כי החופשה הבאה עלינו לטובה הינה חופשת חג ובעוד כמה ימים היא תסתיים. 
לילדים בגיל הרך קשה להבין את משמעות הזמן, ובעיקר זמן ארוך כמו חופשה של שבועיים או יותר. לכן, אפשר לעשות כמה פעולות או לשחק במשחקים מהנים שיתנו לילד מושג כלשהו על הזמן שעבר מתחילת החופשה והזמן שנותר עד לסיומה:   
 
כדי לשמר את הציפייה לחזרה לגן או לבית הספר אפשר למלא "טבלת ייאוש". נחמד מאוד לתת לילדים הקטנים להדביק מדבקה על משבצת יום החופש שעבר, ולתת לו לצפות ולהתרגש שכשהחופש יסתיים הוא יוכל להדביק במשבצת המתאימה מדבקה מיוחדת. לילדים הגדולים יותר אפשר לתת תמריצים מתאימים, כמו לשים בכל יום בקופסא גולה או כדור (או כל דבר שהילד אוסף או אוהב) וביום החזרה ללימודים לתת לו את הקופסא במתנה. רעיון שכזה נותן לילדים מושג של הזמן שעובר ומשמר את הידיעה שבקרוב הם חוזרים למסגרת.
 
במקרה ואתם נשארים בביתכם בזמן החופשה, אני ממליצה לעבור כמה פעמים ליד הגן או בית הספר. להראות לילדים שהוא סגור לרגל החג, לומר להם שהגננת או המורה וכל שאר הילדים מתגעגעים אליהם. כך ייווצר אצל ילדיכם געגוע למחנכת ולחבריו.
 
אפשר לבקש מהמורה או מהגננת להשאיל מהכיתה חפץ כלשהו שהילד אוהב, ובצורה כזו הילד יחוש אחריות על חפץ שאינו שלו ויבין שבקרוב עליו להחזירו לגן. 
 
אפשר ורצוי להזמין ילדים מהגן או מהכיתה לבקר אצלכם במהלך החופש. עזרו לילדיכם לחוש קירבה לילדים אחרים מאותה המסגרת. באופן עקרוני, המלצה זו תקפה לכל השנה. יחסים עם חברים מהמסגרת בשעות אחר הצהריים, משחק חופשי מחוץ למסגרת, בצוותא עם תיווך שלכם ההורים, עוזרים לילד לפתח את המסוגלות החברתית שלו עם ילדים אחרים בני גילו וכך הוא חש ביטחון חברתי במסגרת הלימודית.
 
כדאי לשמור על סדר יום כלשהו, אף שמשימה זו קשה מאוד במהלך החגים. 
ילדים קטנים זקוקים במיוחד לסדר יום קבוע ולמסגרת גם בחופשים ובחגים. כאשר הילדים ללא מסגרת כלל, הם מרגישים פחות בטוחים ופחות רגועים. לכן, שימרו על כמה מנהגים השומרים על סדר היום השגרתי של הילדים כשאינם בחופשה. אם ילדיכם מתקשה במיוחד כאשר הגבולות נפרצים (נהיה שובב מאוד, לא צייתן או עצבני) קבעו גבולות מיוחדים לחופשה כמו: שעת "גג" לקימה בבוקר, שעת חזרה מבילויי הערב, זמני ארוחות, זמן מוגבל לצפייה בטלוויזיה ומשחק במחשב וכד'.
 
שלבו פעילות לימודית וחינוכית בזמן החופשה. הילדים הקטנים יכולים בעזרתכם לכתוב (או לצייר) יומן חופשה שאפשר בסיומה להראותו לילדי הגן, קראו ספרים חדשים וערכו חידונים ומשחקים הקשורים לחגים. עם הילדים הגדולים יותר, מלבד שיעורי הבית המוטלים עליהם, אפשר למלא תשבצים ולשחק משחקי הגיון ומשחקי פיתוח החשיבה.  
 
הקדישו את זמן החופשה להתקרב לילדיכם ולהכירו כאדם. במרוץ היומיומי של החיים, לפעמים אנחנו שוכחים לשוחח עם ילדינו שיחה אמיתית על רגשות ורצונות, על תקוות ואכזבות. אתם עשויים לגלות עולם שלם בנפשו של ילדיכם. ספרו לו מה אתם אוהבים, מה אתם פחות אוהבים, ממה אתם מתרגשים או מתרגזים, מה אתם עושים בעבודתכם או מהם תחביבכם. סביר להניח שילדיכם ישתפו/יחלקו יותר בחייהם הרגשיים והחברתיים כאשר אתם עצמכם תשתפו אותם בנושאים דומים.
 
זכרו, החופשה עוד מעט נגמרת ולאחריה תקופה ארוכה של שגרה. תיהנו מהיציאה ממנה ונסו להפיק זמן איכות (זו לא מילה גסה) עם הילדים.
בהצלחה!!!
 
 
לפרטים נוספים התקשרו אליי ל-050-2310312 | או שלחו מייל einat@einatheled.co.il
דף הבית | על עינת | מאמרים | שאלות ותשובות | ייעוץ בקליניקה | ייעוץ בבית| טיפולים דיאדיים |  חיים של אמא |  צור קשר
עיצוב האתר: אביטל אושרוביץ / www.avitalos.com     צילום: הילה לוצקי/ www.hillalu.com    מיה לוי/ https://www.facebook.com/mlphotographymayalevi
לייבסיטי - בניית אתרים